Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie rozhodla o vyhoštění Ševcova, ruský student se odvolal

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Cizinecká policie v Praze na konci června rozhodla o vyhoštění Igora Ševcova z Česka na pět let. Jako důvod mimo jiné uvedla, že ruský student narušuje veřejný pořádek. Ševcov se však odvolal.

Cizinecká policie jako důvod vyhoštění uvedla, že Ševcov nemá od února 2017 povolení k pobytu v ČR a původně byl Vrchním soudem v Praze odsouzen za účast při sprejování hesel na ruzyňskou věznici. V případu se ho ale následně zastal Nejvyšší soud, který rozsudek zrušil. Úřad městské části Prahy 6 pak rozhodl, že se student nedopustil ani přestupku.

"Policie v usnesení nevzala zrušení rozsudku vrchního soudu v potaz," uvedl obhájce studenta Petr Čižinský. Rozhodnutí považuje za absurdní, označil ho za špatnou práci policie. 

Kromě zrušeného rozsudku argumentuje policie v usnesení tím, že Ševcov narušuje veřejný pořádek. "Závažným způsobem narušuje veřejný pořádek, jelikož vědomě porušuje právní předpisy ČR a toto jednání navíc veřejně propaguje v médiích a potvrzuje, že tak jedná záměrně," uvedla policie v usnesení. Zmiňuje například Ševcovův rozhovor pro server DVTV, kde student před rokem prohlásil, že chce být nebezpečný pro "represivní instituce".

Ševcov argumentoval proti vyhoštění sociálními vazbami, které v Česku má, a tím, že zde studuje vysokou školu. Podle policie si však studium může přerušit a vrátit se k němu po skončení vyhoštění. Vazby na přátele nemá podle usnesení Ševcov tak silné, aby bylo možné rozhodnutí považovat za nepřiměřené. Studentovo tvrzení, že by v Rusku mohl být pronásledován, je podle policie účelové.

Student, který po svém zatčení strávil čtvrt roku ve vazbě, byl obžalován především z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), což se neprokázalo. Justice ho nakonec odsoudila za to, že držel pomocí videokamery hlídku při psaní anarchistických hesel na vězeňskou zeď. Ševcov vinu popíral, tvrdil, že akci jen natáčel. Nejvyšší soud mu dal za pravdu a verdikt zrušil. 

Témata:  Praha Policie ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy