reklama

Novinářům to dnes řekl poté, co svou absenci při hlasování vysvětloval stranickému výkonnému výboru. Vedení KSČM jeho vysvětlení akceptovalo a Ondráček zůstane garantem strany pro bezpečnostní problematiku, řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Ondráček uvedl, že jeho důvody byly osobní. "Kdy jsem se zcela neztotožnil s tím, jak znělo programové prohlášení," uvedl. Mezi programovým prohlášením menšinové vlády ANO z ledna a současného kabinetu ANO a ČSSD není podle něj příliš rozdílů. Zmínil i to, že dosud nezná odborné kapacity nového ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) v bezpečnostní problematice.

Poslanec odmítl spekulace, že jeho postoj k vládě souvisel s tím, že ANO přispělo k jeho konci v čele sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů letos na jaře.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v březnu uvedl, že ANO navrhne Ondráčkovo odvolání z čela komise, třebaže hnutí několik dní předtím přispělo k jeho zvolení. Ondráček se po tlaku veřejnosti a politických stran nakonec funkce vzdal.