Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na kolaps na kole. Záchranáři museli tento týden oživovat dva lidi

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Ostrava - Moravskoslezští záchranáři hlásí tento týden hned dva kolapsy při jízdě na kole. Jeden muž zemřel, dalšího cyklistu se podařilo oživit.

Událost se stala v sobotu nedaleko obce Staré Heřminovy na Bruntálsku. "Cyklista zkolaboval a po pádu z kola zůstal ležet bez známek života. Na místo vyjely pozemní posádky z Bruntálu a vzlétl vrtulník z Ostravy," uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Muži (53) začali poskytovat první pomoc svědkové události, kteří také zahájili srdeční masáž. Ve snaze o záchranu pokračovali desítky minut i záchranáři. "Veškerá poskytovaná péče však byla marná," uvedl mluvčí.

Podobný případ řešili záchranáři v úterý na Třinecku. Poblíž jízdního kola tam byl nalezen muž, taky ve věku 53 let. V tomto případě se díky prováděné resuscitaci podařilo obnovit činnost srdce.

Na každý výlet by měl cyklista vyrážet s plnou lahví tekutin. Prospěšné jsou iontové nápoje. Vhodná je také voda smíchaná se šťávou z vymačkaného citrónu nebo čaj s citrónem. Pokud jde o jídlo, není dobré si dát v poledne vydatný oběd a pak pokračovat. Je nutné se dostatečně najíst už před jízdou. Další stravování by mělo být průběžné a svačinového typu.

Témata:  cyklisté zdraví Cyklistika

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy