Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O třetí důchodový pilíř není zájem? Ubylo 29 tisíc spořících lidí

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Zájem o takzvaný třetí důchodový pilíř klesá. Na penzi se státním příspěvkem si v něm na konci prvního čtvrtletí spořilo 4,614 milionu lidí, tedy o 29 tisíc méně než na konci loňského roku.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

V transformovaných fondech, kam již lidí nemohou vstupovat, bylo 4,21 milionu lidí, což je o 73.000 méně než na konci roku 2015. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má dalších 405.000 lidí, o 44.000 více než loni v prosinci. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

Objem vyplacených státních příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové spoření činil v prvním čtvrtletí 1,7 miliardy korun. Objem příspěvků účastníků byl 8,13 miliardy Kč. Průměrný měsíční příspěvek účastníka stoupl proti konci roku 2015 o tři koruny na 601 Kč. Průměrný měsíční příspěvek státu se zvýšil o dvě koruny na 126 Kč.

Témata:  důchody úspory finance

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy