Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajímavosti českých městech. Víte, které je nejmenší či nejmladší?

Městys Holany
Městys Holany
Foto: czregion.cz

Praha - V Česku bylo ke konci loňského roku 604 měst. Z celkového počtu 6258 obcí to je zhruba 9,5 procenta. Městysů bylo 223. Ve městech ovšem žije 7,320.000 obyvatel, tedy asi 69 procent obyvatel ČR. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Mezi městy má zvláštní postavení hlavní město Praha a 25 statutárních měst (Brno, České Budějovice, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Chomutov, Jablonec nad Nisou, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Liberec, Mladá Boleslav, Most, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Prostějov, Přerov, Teplice, Ústí nad Labem a Zlín). Dalším statutárním městem by se měl stát Třinec, jeho zařazení už schválila Sněmovna a nyní čeká na souhlas Senátu.

Statutární je takové město, které má právo si svoji správu organizovat dle základní vyhlášky (statutu). Území statutárních měst se může členit na obvody nebo městské části s vlastními orgány samosprávy. V čele statutárních měst je primátor.

Z krajů má největší podíl městského obyvatelstva, krom Prahy, která je jedním městem, Ústecký (82 procent), nejnižší Středočeský (52 procent).

Největším městem je Praha, která je se zhruba 1,290.000 obyvateli asi třikrát větší než druhé Brno (380.000 obyvatel). Podle počtu obyvatel následují Ostrava, Plzeň, Liberec a Olomouc. Nejmenším městem je Přebuz na Sokolovsku, kde žije 69 lidí.

Nejvíce měst, 84, je ve Středočeském kraji. Více než 50 měst mají ještě kraje Ústecký (59), Plzeňský (57) a Jihočeský (55). 

Největším městem, které není sídlem kraje ani okresu, je téměř osmdesátitisícový Havířov. Největším městem, které nepatří mezi statutární města, je Třebíč. Největším městem, které není ani statutárním městem ani sídlem okresu je stále ještě Třinec. Nejmenším sídlem okresu jsou Semily (8.750 obyvatel).

První doložená zmínka o městě na území dnešní ČR je v listině z roku 1203, kde je pojmem civitas označen Cheb, který však ležel mimo území tehdejšího českého státu. Prvním doloženým městem českých zemí je Opava, jejíž městské zřízení dokládá listina z roku 1224, kdy vládl král Přemysl Otakar I (založil například i Hradec Králové, Znojmo, Litoměřice, Bruntál či Hodonín). 

I v pozdějších stoletích vznikala nová města, již však v mnohém menším rozsahu. Například ve 14. století založil císař Karel IV. Nové Město pražské, v 15. století husité Tábor, v 18. století vznikla pevnostní města Terezín a Josefov. Nejmladším nově založeným městem je Havířov, který vznikl v roce 1955.

Témata:  města Český statistický úřad (ČSÚ) Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy