Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maláčová jako nová ministryně práce? Není to politička, ale úřednice, nemá za sebou žádný úspěch, tvrdí opozice

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministryní práce se má stát Jana Maláčová (ČSSD), ve funkci nahradí Petra Krčála, který rezignoval kvůli plagiátorské kauze. Předsedkyně sněmovního sociálního výboru Radka Maxová (ANO) soudí, že spolupráce s Maláčovou by nemusela být špatná, ačkoli mají na některé záležitosti rozdílné názory.

Maxová uvedla, že Maláčovou zná už z minulého volebního období. Ministryně dosud vedla na úřadu odbor rodinné politiky a politiky stárnutí. "V některých oblastech jsme si rozuměli, v některých jsme si nerozuměli, co se týká osobních názorů, i výborových. Ale myslím, že uběhl určitý čas a že spolupráce by nemusela být špatná," řekla ČTK Maxová. 

Místopředseda sociálního výboru Jan Bauer (ODS) uvedl, že Maláčovou nezná. "Na ministerstvu práce a sociálních věcí to nebude mít lehké nikdo. Odešla řada odborníků a po vládě ČSSD se objevila řada vážných obvinění a trestních oznámení," napsal dnes ČTK Bauer, podle něhož začíná být kabinet ANO a ČSSD "vládou národní ostudy".

"Za paní Maláčovou nejsou vidět žádné velké úspěchy, a to je na ministerstvu už hodně dlouho," uvedla místopředsedkyně výboru za Piráty Olga Richterová. 

Další místopředsedkyně výboru Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vidí limity Maláčové v tom, že není politička, ale úřednice. "Což určité omezení při projednávání některých zákonů být může, protože ministr musí být schopen působit i z hlediska politického a mít určité vyjednávací schopnosti," řekla. Ocenila naopak odbornost Maláčové, navzdory rozdílným názorům podle Pekarové Adamové resortu rozuměla. "V tomto směru bych jí rozhodně dala šanci. Nemyslím si, že z hlediska odbornosti jde o špatnou volbu," dodala poslankyně.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Radka Maxová Markéta Adamová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.