Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš pro Financial Times vysvětloval postoj k uprchlíkům: Nemůžeme přijmout všechny migranty planety

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn/Praha - Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro britský list The Financial Times řekl, že Evropská unie potřebuje změnu a pravomoci se musejí vrátit do národních metropolí. Unie by se podle něj měla spíše zaměřit na zabezpečení svých hranic a poskytnout pomoc zemím, které uprchlíci opouštějí.

"Nemůžeme přijmout všechny migranty planety. Pokud budou přistěhovalecká centra uvnitř Evropy, kdo bude rozhodovat, kam tito lidé půjdou? Kdo jim dá azyl?" řekl Babiš. 

Podle něj je zapotřebí podepsat se zeměmi, jako je Libye a Tunisko, smlouvu obdobnou dohodě EU s Tureckem. Je rovněž třeba pomoci lidem přímo v jejich zemích, například v Sýrii, v Nigérii nebo jinde.

Premiér odmítl tvrzení, že v Česku, Maďarsku nebo Polsku je ohrožena demokracie. "Lidé volí svobodně, a pokud nejsou spokojeni s maďarskými nebo polskými politiky, vymění je," řekl.

Babiš se označil za "rozhodně proevropského politika" a zdůraznil, že se staví proti snahám české opozice vyvolat referendum o členství země v EU. Unie ale podle něj potřebuje změnu a pravomoci se musejí vrátit do národních metropolí. "Klíčovou zásadou musí být, že EU toho bude dělat méně, ale účinněji. Už žádná nesmyslná nařízení. Legislativa musí být moudřejší a lepší," prohlásil český premiér.

Britský list připomíná, že Babiš byl obviněn v souvislosti s vyšetřováním dotací EU. Provinění opakovaně odmítá. "V novinách jsem četl, že jsem docela bohatý. Nikdo mě nemůže zkorumpovat. Jsou to kecy, prostě lži," řekl.

Témata:  Andrej Babiš EU uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy