Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruska zadržená v USA kvůli špionáži byla před pěti lety v Praze, BIS o tom ví

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Ruska Maria Butinová (29), kterou zadržely úřady v USA, byla před pěti lety v Praze. Zúčastnila se valné hromady občanského sdružení Lex, které hájí v Česku práva držitelů zbraní.

V USA se Butinová účastnila akcí, které pořádala tamní Národní asociace držitelů zbraní (NRA). V Praze se podle aktuálně.cz setkala se zástupkyní ministerstva vnitra Milenou Bačkovskou. Sdružení Lex pro ni také zorganizovalo prohlídku Prahy a návštěvu střelnice Parabellum Květnice.

Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha uvedl, že kontrarozvědka o návštěvě Butinové v Česku ví. Její cesta byla veřejně známá a prý nepředstavovala bezpečnostní riziko. 

Butinovou zadržely v neděli americké úřady ve Washingtonu. Podezírají ji, že působila jako agentka ruské vlády. Za to může dostat až deset let vězení. Ze špionáže nebo příslušnosti k cizí výzvědné službě Butinová obviněna nebyla.

Ruská diplomacie tvrdí, že Butinová byla zatčena na politickou objednávku a že proti ní byla vznesena za vlasy přitažená obvinění.

Témata:  Praha BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) USA Marija Butinová Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy