Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová zpráva ministerstva vnitra: Česká policie letos zadržela 2376 nelegálních migrantů

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V prvním pololetí letošního roku bylo na území Česka zadrženo 2376 nelegálních migrantů, meziročně je to o 132 více. Nejvíce jich bylo z Ukrajiny, Moldavska a Ruska. Případů takzvané tranzitní nelegální migrace přes ČR bylo 124, z toho 69 uprchlíků bylo z Iráku, 15 z Nigérie a deset ze Sýrie. Zprávu o vývoji migrace bude ministerstvo vnitra vydávat v každém čtvrtletí.

Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy o migraci, kterou na svém webu dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra. "Situace v České republice je v současné době stabilní, zvyšují se zejména počty cizinců, kteří do ČR přicházejí pracovat. Co se týče vývoje na migračních trasách, počty osob, které do Evropy nelegálně přicházejí, klesly na úroveň roku 2012, tedy na období před migrační krizí," uvedl rezort. 

Legálně bylo ke konci května v Česku 542.746 cizinců, z toho 255.995 na základě oprávnění k přechodnému pobytu, 286.751 z nich má v ČR trvalý pobyt. Legálně pobývá na českém území více než 122.000 Ukrajinců a přes 114.000 Slováků. Početně jsou zastoupeni také Vietnamci, Rusové, Němci a Poláci. Zhruba 44 procent cizinců s přechodným pobytem je v ČR kvůli práci.

Do konce června bylo v České republice podáno 774 žádostí o mezinárodní ochranu. Z toho 205 žádostí podali Ukrajinci, 87 Gruzínci, 46 Rusové, 43 Vietnamci a 41 Iráčané.

Podle zprávy přicestovalo v prvních šesti měsících letošního roku do Evropy nelegálně 56.197 migrantů, z toho 44.845 po moři a 11.352 po zemi. Oproti stejnému období roku 2017 příjezdy po moři poklesly o 55 procent.

"Boj s nelegální migrací, lepší ochrana hranic a cílená pomoc zemím, odkud můžou přicházet migranti, FUNGUJE a budeme v tom pokračovat. Konec strašení, dejme fakta na stůl. Čísla NELŽOU," komentoval údaje na svém twitteru Jan Hamáček (ČSSD), který vede ministerstvo vnitra a je pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

"V zájmu lepší informovanosti široké veřejnosti o vývoji v oblasti migrace bude Ministerstvo vnitra ve čtvrtletním intervalu vydávat zprávu o migraci. Tato souhrnná zpráva bude obsahovat informace o vývoji v oblasti legální migrace, mezinárodní ochrany a nelegální migrace na území ČR a vývoji na hlavních migračních trasách do Evropy," dodalo ministerstvo. 

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy