Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko pošle Bosně na pomoc 25 milionů korun, balkánská země čelí náporu migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Česko poskytne Bosně 25 milionů korun na boj proti nelegální migraci. Od začátku roku do 21. června přišlo do Bosny přes 7000 uprchlíků, z toho 2500 jich stále zůstává na území státu.

O poskytnutí pomoci jednal premiér Andrej Babiš na konci června s bosenskými představiteli český velvyslanec v Sarajevu Jakub Skalník.

Každý týden nyní do Bosny a Hercegoviny přichází 400 až 600 migrantů, a to především přes hranice se Srbskem. "Je tedy zřejmé, že skrze Bosnu a Hercegovinu nyní vede nová migrační trasa směrem do Evropské unie. Dlouhodobou prioritou ministerstva vnitra je udržet západobalkánskou trasu uzavřenou," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Peníze využije bosenské ministerstvo bezpečnosti na nákup potřebného technického vybavení v oblasti ochrany hranic, jako jsou termokamery, dalekohledy, drony, baterky či detektory srdečního tepu, uvedlo vnitro. České ministerstvo peníze uvolní prostřednictvím programu nazvaného Pomoc na místě.

Letos v březnu vláda schválila 25 milionů korun pro Makedonii na posilování tamního azylového a migračního systému. Loni za stejným účelem poskytlo Česko Makedonii 28 milionů korun a Srbsku 27 milionů korun. 

Témata:  uprchlíci Bosna a Hercegovina vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy