reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci řekl, že mu během jednání vlády chodily textové zprávy s dotazy na H-System, takže se hned ptal ministra spravedlnosti, jaký další v případu existuje opravný prostředek. "Určitě je to nespravedlnost," konstatoval Babiš.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) dodal, že chápe bolestivost případu, ale nepřísluší mu se k obsahu rozsudku vyjadřovat. "Z hlediska ministerstva není možné zasahovat do rozhodování nezávislých soudů," zdůraznil. Z procesního hlediska je věc rozhodnutím Nejvyššího soudu na úrovni obecného soudnictví ukončena, dodal. Upozornil ještě na možnost obrátit se na Ústavní soud.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. V podstatě tak investovalo do cizího majetku.

Podle NS šlo družstvo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu. Mělo pouze předběžnou domluvu s tehdejším konkurzním správcem o dostavbě a následném prodeji za pevně stanovenou cenu. Riziko takového postupu podle NS nelze přenášet na ostatní konkurzní věřitele, kteří zákonná pravidla o zpeněžování majetku neporušili.