Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti jdou po Agrofertu. Měl by vrátit dotace, protože ho ovládá Babiš

Česká pirátská strana
Česká pirátská strana
Foto: Martina Černáková / INCORP images

Praha - Piráti na základně právních expertíz dospěli k názoru, že premiér Andrej Babiš (ANO) stále ovládá společnost Agrofert. Firma by tak podle Pirátů měla vrátit neoprávněně získané dotace a peníze za zakázky.

Babiš loni v únoru kvůli zákonu ještě jako ministr financí vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do dvou svěřenských fondů. 

Piráti odkazují mimo jiné na zákon o mezinárodní spolupráci při správě daní, podle kterého se za ovládající osobu považuje zakladatel svěřenského fondu, ale i obmyšlený, tedy osoba, v jejíž prospěch má být ze strany fondu plněno. 

Piráti kvůli definici ovládající osoby oslovili i zahraniční experty, například úřad spravující švédský obchodní rejstřík či polskou advokátní kancelář. "Zjištění směřují k jedinému - Andrej Babiš byl a stále je ovládající osobou ve vztahu ke společnosti Agrofert," uvádějí Piráti. Dotace dostávají podle strany společnosti z koncernu Agrofert neoprávněně. "Neboť byl porušen zákon o střetu zájmů tím, že Andrej Babiš je nadále ovládající osobou holdingu a současně i vládním činitelem," uvedl protikorupční analytik Janusz Konieczny.

Akcie Agrofertu jsou podle mluvčího firmy Karla Hanzelky v majetku, který tvoří svěřenské fondy, které jsou spravovány svěřenskými správci. "Vzhledem k tomu, že pan Babiš nemá žádná práva ovlivňovat činnost těchto správců, nemá též právo jakkoli ovlivňovat výkon akcionářských práv spojených s akciemi společnosti," uvedl Hanzelka.

Babiš by si měl podle Pirátů zvolit, zda bude dál ovládat Agrofert a dosahovat na "obrovské dotační sumy", nebo dá přednost svým funkcím ve vrcholné politice. 

Témata:  Česká pirátská strana Andrej Babiš Agrofert

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy