Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BabyBox v Břeclavi poprvé zacinkal, chlapeček dostal jméno Pavel

BabyBox
BabyBox
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Břeclav - Do břeclavského babyboxu někdo v noci na dnešek odložil novorozeného chlapce. Dítě je v pořádku, bylo jen lehce podchlazené. Je 173. dítětem odloženým v babyboxu za 13 let jejich fungování a 11. odloženým letos. Mezi odloženými dětmi převládají holčičky, kterých už je 99.

Chlapec váží 2200 gramů a měří 46 centimetrů. Dostal jméno Pavel po doktorovi Pavlovi Vajčnerovi, který novorozence z babyboxu vyjmul.

"První břeclavské děťátko z babyboxu se zcela jistě narodilo dnes časně ráno. Do babyboxu vstoupilo v 7:27 minut, zcela nahé, zabalené v bílém prostěradle, s pupečníkem ošetřeným sponkou do vlasů," uvedl Ludvík Hess, zakladatel sítě babyboxů.

Myšlenka na babybox v Břeclavi vznikla poté, co se v únoru 2015 zjistilo, že matka v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku zavraždila tři svá novorozeňata. Stejný případ se přitom stal o dva roky dříve i v nedalekých Vlasaticích.

Posledním moravským městem bez babyboxu je podle Hesse Vsetín. Podle dohody se starostou Jiřím Růžičkou bude vsetínský babybox otevřen 27. září v Azylovém domě pro ženy a matky s dětmi.

Témata:  BabyBox děti Břeclav

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy