Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pijavice na státním rozpočtu. Zeman plánuje změnu financování

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman považuje neziskové organizace za pijavice na státním rozpočtu. Chtěl by proto změnit jejich financování.

"Neziskové organizace pokládám za pijavice na státním rozpočtu a na tomto názoru setrvávám. Sám bych změnil jejich financování tak, že za každou korunu státní dotace by si musely vydělat korunu vlastní. A kdyby toho nebyly schopny, tak by samozřejmě zanikly. V případě některých těchto neziskových pijavic by to samozřejmě bylo jenom dobře," řekl deníku Blesk Zeman.

Vrátil se také ke školském zákonu a k otázce inkluze, která byla v parlamentní debatě velmi často zmiňována. "A mohlo se tam v rámci této debaty dát takzvané derogační ustanovení, které by inkluzi oddálilo o dva roky. V takovém případě by vznikl prostor si inkluzi experimentálně ověřit na několika málo vybraných školách," podotkl.

"Když byla v Lánech poslední porada paní ministryně s mým expertním týmem, tak mohu jednoznačně konstatovat, že všichni jeho členové včetně mě se ostře vyjádřili proti inkluzi, a že jsem měl možná mylný dojem, že paní ministryně o těchto protiargumentech bude přemýšlet a že se podaří dosáhnout odkladu inkluze o dva roky. Je mi líto, že se tak nestalo," dodal.

Podle něj je ministryně školství pod dvojím tlakem. Tlak, odborný, nikoliv mocenský, jeho expertního týmu na jedné straně, a tlak některých jejích spolupracovníků na straně druhé.

Témata:  Miloš Zeman školství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy