Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman u příležitosti vzniku ČSR vyznamená prvorepublikového premiéra Antonína Švehlu

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: ČTK

Topoľčianky - Prezident Miloš Zeman dnes oznámil, že u příležitosti 100. výročí vzniku ČSR vyznamená někdejšího československého premiéra Antonína Švehlu (1873-1933).

"Náš milovaný Senát a neméně milovaná Poslanecká sněmovna čistě z roztržitosti Antonína Švehlu mezi svůj návrh na vyznamenání nedaly, ale naštěstí se objevil mezi návrhy od veřejnosti," řekl Zeman po schůzce se svým slovenským kolegou Andrejem Kiskou, se kterým odpoledne cestoval historickým vlakem z Hodonína do slovenských Topoľčianek.

"Považoval bych za ostudu, kdyby právě při stoletém výročí nezávislého Československa byl jeden z tvůrců československé státnosti opomenut," dodal Zeman.

Připomněl, že první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který do letního prezidentského sídla na zámku v Topoľčiankách jezdil, označil Švehlu za vůdce domácího odboje.

Slovenský prezident Kiska zase ocenil Masaryka i dalšího spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika. "Můžeme poděkovat zakladatelům Československa za to, co v daném období udělali. To období nebylo jednoduché," řekl Kiska.

Témata:  Miloš Zeman státní vyznamenání Slovensko

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy