Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ex šéf záchranky neuspěl s ústavní stížností

Záchranná služba, ilustrační fotografie
Záchranná služba, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Bývalý ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislav Žabka neuspěl s ústavní stížností.

Za přijetí úplatku a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky dostal rok vězení s podmínečným odkladem na dva roky a pokutu 50.000 korun. Žabka vinu popíral, stížnost byla posledním mimořádným opravným prostředkem.

Stížnost označila verdikt nad Žabkou za nezákonný a odporující základním zásadám trestního řízení. Prosazovala pohled, že pouhé formální pochybení, které nezpůsobilo žádnou škodu na veřejných prostředcích a nikomu nepřineslo neoprávněné obohacení, by nemělo být důvodem k trestní represi.

Podle ústavních soudců ale o Žabkově vině nevznikly pochybnosti. "Podle závěru učiněného jak soudem prvního stupně, tak soudem odvolacím ve vztahu k posouzení viny stěžovatele, je možno bez důvodných pochybností označit stěžovatele za pachatele trestné činnosti," stojí v usnesení.

Podle verdiktu Žabka zodpovídá za porušení zákona při soutěži na nákup sanitky a při výběru centrálního dodavatele zdravotnického materiálu v roce 2008. Tendry prý byly formální. Dodavatel sanitky za 2,3 milionu korun pak uhradil Žabkovi cestu a ubytování na mezinárodní konferenci v Dubaji v hodnotě asi 58.000 korun.

Témata:  Ústavní soud ČR korupce Zdravotnická záchranná služba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy