reklama

Zeman uvedl, že Senát a Poslanecká sněmovna Švehlu na vyznamenání nenavrhly, návrh prý ale přišel od veřejnosti. „Já jsem tomuto návrhu velmi rád vyhověl, protože bych považoval za ostudu, kdyby právě při stoletém výročí nezávislého Československa byl jeden z tvůrců československé státnosti opomenut," řekl Zeman. Prezident uvedl, že u příležitosti výročí vzniku ČSR by ocenění Švehly „bylo naprosto logické".

Schwarzenberg připomněl, že Švehla byl po Tomášovi Garriguovi Masarykovi nejvýznamnější český politik v meziválečného období. „On se tomuto již nemůže nijak bránit, ale vyznamenání od Miloše Zemana, člověka, který vždy stál na straně velkých zemědělských podniků, které ničí české sedláky, který vždy nadržoval Babišovi a jemu podobným, kteří se podílejí na poškozování českého venkova, by nikdy nepřijal. Česká půda je dnes ovládána výrazně menší skupinou lidí, než před pozemkovou reformou, započatou v roce 1919,“ připomněl Schwarzenberg na facebooku.

Někdejší premiér by prý se Zemanem vůbec nemluvil. „Švehla by takové politiky ze svého dvora nejspíše vyhnal karabáčem. Je to opravdu drzost. Umím si představit leckteré tehdejší politiky, kteří aspoň v něčem stáli na straně politiky našeho nynějšího prezidenta. Ale Antonín Švehla byl jeho přesným opakem. Byl to čestný sedlák, který byl ve vedení agrární strany, kterému ležel na srdci zejména český selský stav,“ přibližuje Švehlovy názory poslanec TOP 09.

„Jako jeden z nejvýznamnějších spolupracovníků TGM pomáhal budovat demokracii v Československé republice. Toto vše prezident Zeman spíše bořil a boří. Antonín Švehla se proti tomu nyní nemůže nijak ohradit, já nicméně považuji tento návrh na vyznamenání za příživnictví na oprávněném věhlasu bývalého ministerského předsedy,“ dodal Schwarzenberg.