reklama

"Lhůta pro nominace skončila v úterý," uvedla krajská tajemnice Petra Krejčířová. Mluvčí ČSSD Petr Vurbs ČTK řekl, že o případné podpoře jiného z kandidátů by mohlo jednat stranické předsednictvo. Sejde se 31. srpna.

Opavský senátor zemřel ve věku 53 let. Členem horní komory byl od roku 2012. Před šesti lety se o senátorské křeslo v obvodu Opava ucházelo šest lidí. Plaček tehdy do druhého kola postoupil spolu s kandidátem ODS, lékařem Václavem Vlčkem, kterého ve druhém kole porazil, když získal 62,23 procenta hlasů.

Kromě Senátu se chtěl Plaček v letošních komunálních volbách opět ucházet i o mandát obecního zastupitele. Na kandidátce byl na pátém místě. Podle Krejčířové ČSSD v tomto případě ještě může podobu kandidátní listiny ovlivnit a na kandidátku tak bude dopsán náhradník.

V Moravskoslezském kraji se senátoři budou volit ve třech senátních obvodech Ostravě-městě, Karviné a Opavě. Celkem tak chce o účast v horní komoře usilovat 24 kandidátů, je to o šest více než před šesti lety, kdy kandidovalo 18 lidí. Také v obvodu Ostrava-město a Karviná chtějí současní senátoři, tedy Leopold Sulovský (Ostravak) a Petr Vícha (ČSSD), obhajovat svá místa v Senátu.