Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělorusovi, který loni vraždil na Florenci, hrozí 18 let vězení

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Bělorus Aljaksadr Astapčuk (30) loni na pražské Florenci ubodal svého známého z Lotyšska. Dnes u soudu tvrdil, že si útok nepamatuje a že trpí schizofrenií. Hrozí mu až 18 let za mřížemi.

Vražedný útok se odehrál před zraky kolemjdoucích 16. července 2015 ve čtvrt na dvě odpoledne. Dvojice cizinců se začala hádat u stanice metra poblíž zastávky městské hromadné dopravy, někteří svědci si jejich konflikt natáčeli na mobilní telefony.

Astapčuk nakonec po vzájemné potyčce zasadil neozbrojenému Lotyšovi (34) celkem osm ran nožem do krku, břicha či hrudníku.

"Byl velmi agresivní a žárlivý. Řekl mi, že mě zabije, a dal mi několikrát pěstí do obličeje. Tekla mi krev ze zlomeného nosu, začal jsem ztrácet rovnováhu a vědomí. Pak jsem ležel na zemi, držel mě pod krkem a zmáčkl mi tepnu. Nevěděl jsem, co si počít, nevěděl jsem, co dělám, byl jsem v afektu. Od té doby mám výpadek paměti," řekl Astapčuk předsedkyni senátu pražského městského soudu Kateřině Radkovské.

Svědci ale popsali, že Lotyš po vyhrané bitce odcházel pryč. Astapčuk si podle nich sáhl do tašky pro nůž a napadl ho.

Oba muži se znali - před rokem spolu sdíleli byt, rozešli se ale ve zlém. Astapčuk se dál vídal s Lotyšovou přítelkyní, měl ji prý rád a den před vraždou jí daroval tři trička. Právě proto si ho Lotyš telefonicky pozval na schůzku na Florenc, kde mu "vysvětlil", že si nepřeje, aby mu za přítelkyní někdo chodil.

Témata:  vražda soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy