Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza trenýrek na Hradě se bude znovu projednávat. Skupině Ztohoven hrozí až tři roky vězení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Případ červených trenýrek, které loni na Pražském hradě vyvěsila skupina Ztohoven projedná Obvodní soud pro Prahu 1 29. června.

ČTK to zjistila z justiční databáze. Trojice umělců čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci. Hrozí jim až tři roky vězení.

Obří červené trenýrky vyvěsili členové Ztohoven 19. září 2015 na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Na střechu Hradu tehdy vylezli po lešení, převlečení byli za kominíky. Po činu zveřejnili prohlášení, ve kterém kritizovali prezidenta a to, jak se podle nich přiklání k diktátorským režimům a používá vulgarismy. Podle nich spodní prádlo představovalo "standartu muže, který se nestydí za nic".

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček následně uvedl, že byla poškozena střecha Hradu a stožár. Ztratila se podle něj také standarta za 33.000 korun, podle Ztohoven však uletěla. Celková škoda dosáhla podle Ovčáčka 100.000 korun.

 

Témata:  Ztohoven Pražský Hrad

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:46

V Česku se rozjel ze stanice vlak bez personálu. Souprava vykolejila

Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova skončila vykolejením v údolí Bojovského potoka ve středních Čechách. Provoz na trati byl zastaven, incident vyšetřuje drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy