Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České děti stále častěji čelí na internetu vydírání ze strany deviantů i spolužáků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Děti jsou stále častější obětí deviantů či pomstychtivých spolužáků na sociálních sítích, upozorňuje policie. Komunikace je poměrně typizovaná. Po rychlém seznámení na síti útočník žádá fotky, posléze obnažené fotky.

Brněnská policejní specialistka na kyberšikanu Zdeňka Procházková dnes novinářům řekla, že jde o stovky dětí, které kvůli své nevědomosti a nezkušenosti posílají fotky útočníkům. "Sociální sítě využívají stále mladší děti. Setkávají se s různými nabídkami a neuvědomují si, že komunikace je často riziková. Snadno se stanou obětí, aktuálně o prázdninách mají ještě víc času, což je ještě rizikovější," uvedla Procházková. Dodala, že obvykle jde o děti od deseti let.

Komunikace s deviantem je poměrně typizovaná. "Chce další a odvážnější fotky či ukázku nějakých praktik. Když se děti zarazí a nechtějí už posílat další, útočník zpravidla vyhrožuje a vydírá. Tvrdí, že pošle fotku kamarádům, rodičům či učitelům. Některé děti je pošlou, některé ne a skutečně pak některé čelí tomu, že fotku útočník rozešle," řekla Procházková. Této kyberšikaně čelí nejen dívky, ale i chlapci, navíc fotka na internetu může putovat léta a nikdy není zřejmé, kdy a kde se objeví.

Pachatele lze rozdělit do dvou skupin. První jsou obvykle spolužáci či známí, kteří se do role útočníka pasují z hecu či z pomsty. "Stane se například, že dívka chce chlapce, který si vybere spolužačku, a pak se jí chce pomstít. Případně jde o snahu spolužákovi nějak zavařit," řekla Procházková. Ve druhém případě jde obecně o pedofily.

Všichni útočníci přes internet se dopouštějí obvykle několika trestných činů. Prvotní bývá porušení tajemství listin a dokumentů uchovávaných v soukromí. "Dále jde o vydírání a sexuální nátlak. Pokud jde v tomto případě o děti, hrozí trest pět až 12 let. Další trestný čin je výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií," dodala Procházková.

Témata:  děti internet sociální sítě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy