Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protikuřácký zákon přinese jen další restrikce. Alkoholu se ale vyhýbají

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Sněmovna by se mohla začít opět zabývat protikuřáckým zákonem na své červnové schůzi. Kina, divadla, koncertní a výstavní síně či sportovní haly už nebudou smět zřizovat kuřárny. Místa ke kouření ani v areálech zdravotnických zařízení kromě uzavřených psychiatrických oddělení. Restrikce ohledně alkoholu nebudou tak přísné, jak předpokládal původní návrh zákona.

V restauracích sice předloha umožní používat vodní dýmky i elektronické cigarety, pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické. Z míst vyjmenovaných v zákoně nebude platit jejich zákaz jen v zoologických zahradách.

Kuřáci z nich tedy nebudou moci inhalovat třeba v nemocnicích, ve školách, v nákupních centrech kromě vymezených míst, v prostředcích veřejné dopravy, v zábavních zařízeních, ve sportovních halách a na dětských hřištích.

Zákaz kouření klasických cigaret norma rozšíří na nekryté části zastávek hromadné dopravy a na zoologické zahrady, kde budou moci být kuřácké koutky. Kuřárny nadále budou moci být v nákupních centrech a na letištích. Obce budou moci vyhláškou zakázat kouření kolem škol.

K alkoholu je norma tolerantnější

Předloha omezí i alkohol, například - na rozdíl od cigaret - se nebude smět vůbec prodávat prostřednictvím automatů. Prodejci nebudou moci nabízet alkohol na akcích určených převážně pro děti, při sportovních akcích budou ale moci mít v sortimentu vedle výčepního piva i víno. Zákaz bude platit pro dopravní prostředky kromě dálkových a zájezdových spojů. Alkohol bude naopak povolen při takzvaných nostalgických nebo historických jízdách a při jízdách na objednávku.

Proti původnímu návrhu předloha zmírňuje omezení pro prodej alkoholu včetně lihovin v rámci různých trhů, slavností a jiných zábavních akcí. Na restauratéry i stánkaře ale dopadne nová povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlacinější alkoholický nápoj o stejném objemu, byť by to byla kohoutková voda.

Na rozdíl od předchozí normy nebudou mít hostinští odpovědnost pod sankcí okamžitého až dvoudenního uzavření provozovny za to, že se v jejich zařízení nacházejí podnapilí mladiství. Pokud takového člověka najdou, budou ho muset podle předlohy vyzvat k tomu, aby odešel.

Témata:  kouření alkohol zákony

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.