Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svaz letectví žádá povýšení Remka a Pelčáka na generály

Vladimír Remek
Vladimír Remek
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Český svaz letectví požádal ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), aby povýšil do generálské hodnosti kosmonauta Vladimíra Remka a Oldřicha Pelčáka, který s ním absolvoval přípravu k letu do kosmu.

Zákony ohledně povyšování ale pamatují hlavně na válečné veterány či vojáky v aktivní službě, kterými Remek ani Pelčák nejsou. Nyní mají plukovnickou hodnost. O povýšení požádal ministra místopředseda Českého svazu letectví a někdejší náčelník stíhacího letectva armády ČSFR Václav Vašek. "Je smutné, že si tak málo vážíme lidí, kteří se tak významně zapsali do historie letectví," řekl Vašek.

Metnar zřejmě vyčká na stanovisko právníků. V případě, že návrh podpoří, musí ho schválit vláda a poté o něm rozhodne prezident.

Mluvčí ministerstva Jan Pejšek uvedl, že současná právní úprava jmenování vojáků ve výslužbě do vyšších vojenských hodností není jednoznačná.

Remek letěl na stanici Saljut 6 v posádce s Alexejem Gubarevem na palubě lodi Sojuz 28, ve vesmíru strávil téměř osm dní. V posledních pěti letech Remek působil jako český velvyslanec v Rusku, letos na konci ledna jeho diplomatická mise skončila a je v důchodu. Pelčák se na let, který absolvoval Remek, připravoval souběžně s Nikolajem Rukavišnikovem. Nakonec dostali přednost Remek s Gubarevem.

Témata:  Vladimír Remek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy