Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český velvyslanec v Rusku Remek na vlastní žádost ke konci roku opustí Moskvu

Remek, Vladimír
Remek, Vladimír
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha/Moskva - Český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek (68) k závěru roku skončí ve své funkci. Podle týdeníku Respekt opouští ambasádu v Moskvě předčasně na vlastní žádost. Ministerstvo tvrdí, že Remek končí podle plánu.

Remek působil před nástupem na velvyslanectví jako europoslanec za KSČM. Svůj mandát ukončil k polovině prosince 2013. Do Ruska odjel začátkem roku 2014 a pověřovací listiny předal v Moskvě 16. ledna.

Podle Respektu je Remkův odchod předčasný. Požádal o něj, protože chtěl trávit více času s rodinou v Česku. "Čtyřletá mise měla Remkovi v Rusku skončit až příští rok, Moskvu by měl ale nyní opustit již na konci tohoto roku," píše Respekt.

"Diplomaté jsou do svých funkcí jmenováni a vysíláni ke své práci do zahraničí na zpravidla předem určenou dobu čtyř let," uvedla mluvčí ministerstva Irena Valentová. "Náš stávající velvyslanec v Moskvě skončí ve své funkci na konci letošního roku, tj. po čtyřech letech svého plánovaného působení. Nejedná se tedy o žádné předčasné ukončení," dodala Valentová. Podotkla, že Remek do funkce nastupoval na konci roku 2013.

Nástupcem prvního a jediného československého kosmonauta v roli velvyslance v Rusku má být Vítězslav Pivoňka. "Pivoňka platí za znalce postsovětského prostředí, v současné době zastává post velvyslance v Ázerbájdžánu a předtím několik let působil jako zástupce ambasadora v ukrajinském Kyjevě," uvedl Respekt. Ministerstvo zahraničí jméno nového velvyslance nepotvrdilo.

Témata:  Vladimír Remek diplomacie Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy