reklama

Jméno nástupce osmašedesátiletého Remka zatím není veřejně známé. Týdeník Respekt však v srpnu uvedl, že prvního československého kosmonauta vystřídá kariérní diplomat Vítězslav Pivoňka.

Ministerstvo zahraničí ČTK již dříve sdělilo, že Remek v úřadu končí po uplynutí doby, která je pro působení velvyslanců standardní. Čtyřleté funkční období není v české diplomacii závaznou normou, ale zpravidla se dodržuje. Někteří čeští ambasadoři však toto období výrazně překročili. Například Pavel Vošahlík je velvyslancem ve Vatikánu od roku 2008 a v čele ambasády v Damašku je od od roku 2010 Eva Filipi.

Podle informací Respektu bude českou ambasádu v Moskvě po Remkovi řídit Pivoňka, který je od roku 2014 českým velvyslancem v Ázerbajdžánu. Ministerstvo zahraničí jméno nového velvyslance nepotvrdilo. Resort informace o obměnách na postech ambasadorů s ohledem na diplomatické zvyklosti nekomentuje do chvíle, kdy je nástup dotyčného oficiálně potvrzen hostitelskou zemí.

Obsazení některých velvyslaneckých míst označil při převzetí úřadu za jednu ze svých priorit nový ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). Kromě destinací, kde se o výměně ambasadorů hovoří již delší dobu, jako je třeba Vatikán, chybí šéf zastoupení ve Švýcarsku nebo Rakousku.