Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentská ochranka má nového šéfa, stal jím Zdeněk Šiman

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Novým ředitelem Útvaru pro ochranu prezidenta se dnes stal Zdeněk Šiman.

Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Šiman funkci nahradil Petra Dongrese, který rezignoval po incidentu, kdy aktivisté místo prezidentské standarty vyvěsili obří rudé trenýrky nad Pražským hradem. Podle Parlamentních listů dělal Šiman již v minulosti Zemanovi bodyguarda.

Dongres skončil v roli šéfa prezidentovy ochranky ke konci loňského září, protože necítil důvěru hlavy státu. Odpovědnost za událost, při které členové skupiny Ztohoven pronikli převlečeni za kominíky na střechu budov Pražského hradu, ale odmítl.

Po jeho odstoupení ochranku prezidenta dočasně vedl Vladimír Mach. Nový ředitel útvaru se hledal osm měsíců, Šiman uspěl ve třetím výběrovém řízení. V prvních dvou kolech o funkci nikdo neměl zájem. "Jsem rád, že útvar, který se stará o bezpečnost prezidenta České republiky, má opět svého ředitele," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Témata:  Miloš Zeman ochranka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy