Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kutné Hoře byl vyhlášen třetí stupeň poplachu: Hoří odpad, dým je vidět i z Prahy

hasiči
hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Kutná Hora - V Kutné Hoře dnes hořel sklad odpadu, například plasty nebo lepenka. V bezprostřední blízkosti stojí několik hal, jedna shořela. Hasiči už dostaly plameny pod kontrolu. Předběžná škoda je vyčíslena na 3,5 milionu korun.

Dým byl vidět z mnohakilometrové dálky, například z Kolína, který je od Kutné Hory vzdušnou čarou asi deset kilometrů. Viděli ho i obyvatelé pražského sídliště Kobylisy.

Požár nahlásil svědek na tísňovou linku hasičů kolem 14:30. Velitel hasičů vyhlásil třetí stupeň poplachu ze čtyř možných, s plameny bojovalo více než sto profesionálních i dobrovolných hasičů.

Kromě odpadu zcela shořela také hala, která byla v bezprostředním sousedství požáru. Hasičům se podařilo ochránit další okolní haly, některé z nich ale poškodilo sálavé teplo. V jedné z hal je sklad elektroniky v hodnotě několika milionů korun.

Po městě jezdily vozy městské policie, strážníci vyzývali obyvatele, aby nevětrali. Požár vypukl v průmyslovém areálu na okraji města, historické centrum města tak nebylo ohrožené. 

Sousední pole, na které plameny přeskočily, se už podařilo zcela uhasit. Požár v průmyslovém areálu budou ještě hasiči dohašovat. Vyšetřovatelé zatím neznají ani předběžnou příčinu vzniku požáru.

Záchranáři na místě ošetřili pět hasičů, dva z nich převezli do nemocnice. "U jedné osoby kvůli kolapsu z přehřátí byl nutný transport do nemocnice v Kutné Hoře. Druhá osoba se nadýchala zplodin hoření, také byla převezena do nemocnice," řekla mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

Témata:  hasiči požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy