Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči dohašují požár v Kutné Hoře, z místa stále stoupá dým

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Kutná Hora - Hasiči dnes dohašují požár, který vypukl v neděli v průmyslovém areálu v Kutné hoře. Hořelo na ploše o velikosti více než 1500 metrů čtverečních. Shořela jedna hala, odpady na venkovní ploše, nákladní automobil a přilehlé pole. Škoda zatím byla vyčíslena na 10,7 milionu korun.

Záchranáři do pondělního rána ošetřili celkem 12 hasičů, kteří si stěžovali především na problémy spojené s přehřátím organismu.

Velitel hasičů v neděli vyhlásil třetí stupeň poplachu ze čtyř možných. Dnes ráno platil první stupeň poplachu. Od nedělního večera pomáhala hasičům s likvidací skrytých ohnisek speciální technika z Jihlavy a z automobilky Škoda Auto z Mladé Boleslavi. Těžká technika rozhrnovala svitky plastů a lepenky, speciál následně místo plnil pěnou. Hasiči se speciálním vybavením ukončili svůj zásah v Kutné Hoře brzy ráno.

"Uvnitř nebyla žádná velká ložiska, takže to nezpůsobovalo ani vývin zplodin nebo vyšší nároky na hasiče," řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Hasiči nyní kontrolují požářiště termokamerou, na místě nadále zasahuje jedna jednotka dobrovolných a jedna jednotka profesionálních hasičů, kteří dohašují nalezená ohniska.

V bezprostřední blízkosti požáru stojí několik hal, kromě jedné se hasičům podařilo všechny uchránit. V jedné z hal je například sklad elektroniky v hodnotě několika milionů korun. I uchráněné haly ale poškodilo sálavé teplo. Později se ukázalo, že uskladněnou elektroniku poškodily zplodiny hoření. Škodliviny unikající do ovzduší hasiči neměřili, podle Gabriela byly na místě dobré rozptylové podmínky. Večer mohli lidé z Kutné Hory opět větrat.

Témata:  hasiči požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy