reklama

Zeman v polovině června v Lumbeho zahradě v areálu Hradu spálil trenky, které v roce 2015 nad Hradem vyvěsili místo standarty členové skupiny Ztohoven. Tehdy uvedl, že jeho kancelář získala trenky od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Tvrdil také, že politika by se měla dělat na základě výměny argumentů, nikoli na základě spodního prádla. Podotkl, že čas spodního prádla v politice skončil. Hradní hasiči v plném hasičském vybavení trenýrky položili na ohniště a spálili. 

Inspekce zahájila podle mluvčí Radky Nastoupilové řízení o přestupku v pátek. Usnesení spojila s patnáctidenní lhůtou, do kdy může obviněný navrhovat důkazy a vyjadřovat se k podkladům rozhodnutí. Inspekce neupřesnila, proti komu řízení vede. "Více případ vzhledem k probíhajícímu řízení nebudeme komentovat," řekla Nastoupilová serveru Aktuálně.cz.

ČIŽP zabývala případem už od června, kdy dostala anonymní podnět na možné porušení zákona o ovzduší pálením jiných než rostlinných materiálů v otevřeném ohništi. Velitel hradního útvaru hasičů Radek Stránský se k případu odmítl pro server vyjadřovat a odkázal na prezidentskou kancelář.

Mluvčí Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že o věci byl Hrad informován. "Omezím se na konstatování, že jsme o věci byli informováni," napsal mluvčí Ovčáček.