reklama

Odbory požadují růst tarifů o deset procent. "Známe názory odborů, na to se nemusíme setkávat," uvedl Babiš a dodal, že s odboráři nicméně komunikuje. Poznamenal, že setkání odborového předáka Josefa Středuly s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) v minulém týdnu považuje pouze za mediální prezentaci. Osobně má v plánu řadu jednání k růstu platů, nevyloučil například koaliční jednání. S konečnou platností pak musí rozhodnout vláda. "Splníme to v rámci termínu a termín je 30. 9.," řekl.

Vláda navrhuje zvýšení sumy na platy o šest procent a tarifů o dvě procenta. Víc by si měli přilepšit učitelé a hůř placené profese, nejnižší dvouprocentní tarifní růst by měli mít policisté či vojáci. Hamáček minulý týden po schůzce se Středulou řekl, že sociální demokracie bude ve vládě prosazovat to, aby se navyšování co nejvíc přiblížilo odborářskému požadavku.

Odbory se s kabinetem v červenci dohodly na tom, že by rozhodnutí o přidání mohlo padnout v polovině srpna. Odboráři vládu k jednání o zvýšení platů vyzvali v polovině března. Stěžovali si na to, že s nimi premiér nejedná. V polovině června pohrozili protesty. První schůzka se pak konala 19. června, druhá v červenci.

Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se na nedávné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem shodli na tom, že by desetiprocentní navýšení nebylo adekvátní. 

Průměrný hrubý plat ve veřejné sféře dosáhl 31.968 korun. Polovina pracovníků vydělávala přes 29.840 korun hrubého. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru.