Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydání komunisty Zdeňka Ondráčka se začne řešit 5. září

Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Foto: Facebook

Praha - Ve středu 5. září se začne Sněmovní mandátový a imunitní výbor zabývat žádostí policie o vydání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání.

Kauza se týká Ondráčkových výroků o někdejším kandidátovi na prezidenta Michalu Horáčkovi. "Pan Ondráček, navzdory dokumentům, které jsem zveřejnil, mě označil za spolupracovníka StB (komunistické Státní bezpečnosti) a veksláka," uvedl Horaček ve středu na twitteru. 

Předseda imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM) uvedl, že bude mimo jiné zapotřebí stanovit zpravodaje k žádosti. Podle jednacího řádu rozhodne Sněmovna o žádosti policie na své první následující schůzi. "Musí to být zahájeno do nejbližší schůze Sněmovny, aby to na nejbližší schůzi Sněmovny mohlo být," uvedl Grospič. Pokud by výbor do té doby nestihl odhlasovat doporučení, podal by na schůzi Sněmovny informaci, schůze by pak tento bod přerušila.

"On to bude zajímavý precedentní případ, protože jestli je to opravdu jen toto, tak vlastně my budeme, a to se zatím příliš nedělo, definovat hranici poslanecké indemnity," řekl místopředseda výboru Petr Gazdík (STAN).

Poukázal na starší rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze tzv. poslaneckých trafik, podle kterého se poslanecká imunita vztahuje pouze na výroky ve Sněmovně. Dodal, že Ondráčkovy výroky, za které má být údajně stíhán, nebyly proneseny ve Sněmovně. "Navíc pan Horáček má možnost to řešit civilním řízením, takže tam bude otázka, jak se k tomu poslanci postaví," dodal Gazdík.

Témata:  Zdeněk Ondráček Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Stanislav Grospič

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy