Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman nepronese projev k 21. srpnu. Odvahu projevil za normalizace, vysvětluje Ovčáček

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman nepronese žádný projev u příležitosti 50. výročí 21. srpna. Uvedlo to jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zpráva vyvolala

Ovčáček oznámil, že Zeman s žádným projevem u příležitosti 50. výročí 21. srpna nevystoupí. „Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické. Takový projev vydá za tisíce čistě formálních a neupřímných proslovů, které 21. 8. jistojistě zazní,“ uvedl mluvčí Hradu na twitteru.

„Okupace byla zločin. Názor pana prezidenta je od roku 1968 stejný. Buďme šťastni, že dnes tuto pravdu můžeme svobodně říkat a nejsme za to postihováni profesní likvidací, jako se stalo Miloši Zemanovi v úvodu normalizace právě pro jeho odpor k okupaci Československa,“ uvedl také Ovčáček.

Tato slova mnohé zaskočila. „Tak pan prezident prý k výročí okupace 68 bude mlčet. Tomu říkám slovo do pranice. Nevím, co je horší: když mluví a neví, jak zastavit? Nebo když se nyní promlčí výročím, které budeme připomínat jaksi...ehm...bez něj?“ zajímá Zemanova někdejšího soupeře z prezidentské volby Pavla Fischera.

„Miloš Zeman projevil svou statečnost už v roce 1968. Když vstoupil do KSČ,“ rýpnul si jeden z nejznámějších českých handicapovaných sportovců, plavec Jan Povýšil.

Zpráva zaujala také české komentátory. „Miloš Zeman nechystá 21. srpna k 50.výročí okupace Československa žádný projev. Nelze mu upřít jistou zvrácenou konzistenci. Často propásne příležitost mlčet, nyní propásne příležitost promluvit. Ale vlastně ne zcela. Neprojev je v tomto případě naprosto jednoznačný projev,“ poznamenal Petr Honzejk.

„Zeman podle Ovčáčka nebude pronášet projev k výročí sovětské okupace. Prý už svůj odvážný prý pronesl na začátku normalizace, kdy okupaci odmítl. Je to od MZ vlastně zásadové: kdyby promluvil, neodolal by znovu urazit Dubčeka a spol., co se "podělali hrůzou". To MZ nikdy,“ přidal se komentátor Jiří Pehe.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Ovčáček VIII.68

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy