Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský policejní exprezident Gašpar se stal poradcem Hamáčka

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar, který kvůli vyšetřování vraždy reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky rezignoval, se stal poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Gašpar jako jeho externí poradce působí od 1. srpna. "Dle potřeby poskytuje odborná stanoviska v oblasti bezpečnosti a policie. Oslovil jsem jej já. S ministerstvem má dohodu o provedení práce. Jeho měsíční honorář závisí na počtu odpracovaných hodin, nicméně nepřesáhne 10.000 Kč," napsal ministr v SMS zprávě.

Gašpar požádal v dubnu o uvolnění z funkce slovenského policejního prezidenta, byť původně takový krok odmítal. Jeho odchod souvisí s politickou krizí v zemi po zatím neobjasněné únorové vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky.

Politická krize vyústila v demisi bývalého premiéra Roberta Fica, v novém kabinetu Petera Pellegriniho pokračuje většina ministrů Ficovy vlády. Gašpar se stal rovněž poradcem nové slovenské ministryně vnitra Denisy Sakové.

Témata:  Jan Hamáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy