Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku má řidičský průkaz přes šest milionů lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - V loňském roce přibylo v Česku více než 91.000 řidičů s nově vydaným řidičským průkazem, což bylo stejně jako o rok dříve.

Téměř o 28 procent se však loni proti roku 2016 zvýšila výměna průkazů, těch bylo přes 893.000. Vyplývá to ze statistik ministerstva dopravy. Celkem má řidičský průkaz v tuzemsku téměř 6,3 milionu lidí.

Důvodem pro výrazný nárůst výměn byl rekordní počet řidičských průkazů s končící platností. Právě v loňském roce skončila těm, kteří dostali průkaz v roce 2007 s platností na deset let. Rok 2016 byl z hlediska počtu vydaných řidičských oprávnění nejvytíženější v historii, vydalo se jich celkem 1,146.518 milionu kusů.

Výměny propadlých řidičských průkazů však zaměstnávají úřady i letos. Dosud si je vyměnilo přes 250.000 motoristů. Platnost přitom letos vyprší dalším 400.000 motoristům.

Za řízení s propadlým průkazem hrozí pokuta až 2500 korun. O bezplatnou výměnu řidičského průkazu mohou řidiči požádat nejdříve tři měsíce před koncem platnosti.

Témata:  řidiči doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy