Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní zástupce obžaloval tři lidi v kauze IZIP

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Všeobecná zdravotní pojišťovna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dozorující žalobce Pavel Prygl z pražského vrchního státního zastupitelství tvrdí, že obvinění v kauze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a firmy IZIP mohli svým jednáním obstarat firmě neoprávněný prospěch ve výši 162 milionů korun.

IZIP pro VZP dříve provozovala elektronické zdravotní knížky a portál pro komunikaci s lékaři či zaměstnavateli. Projekt se ale nepodařilo plošně rozšířit. Kauza se týká smluv uzavřených v letech 2008 až 2011. "Tyto smlouvy měly souvislost s projektem elektronické zdravotní knížky a náborem klientů pro společnost IZIP, kteří byli současně pojištěnci VZP a kteří až po vstupu do systému vedeného společností IZIP mohli systém elektronické knížky využívat," uvedl Prygl.

"Zároveň potvrdil, že policie v případu koncem července navrhla obžalovat tři lidi. K tomu jen uvedl, že jsou mezi nimi dva bývalí zaměstnanci VZP a někdejší člen statutárního orgánu IZIP.

Podle České televize směřuje policejní návrh na podání obžaloby jak na exředitele pojišťovny Pavla Horáka, tak na bývalého šéfa IZIP Jiřího Paška. Oba muže v souvislosti s touto kauzou média zmiňovala již dříve.

Jednoho z bývalých zaměstnanců VZP policie stíhá pro pletichy při veřejné soutěži. Druhý, který se později stal zástupcem obchodní společnosti údajně spolupracující s IZIP, se podle kriminalistů dopustil praní špinavých peněz a opakované zpronevěry. Někdejší člen vedení IZIP, podle médií Pašek, pak čelí obvinění za všechny tři zmíněné trestné činy.

Horák s Paškem byli z pletich původně obviněni už v roce 2013, a to kvůli tomu, že půlmiliardovou smlouvu na nábor nových klientů uzavřeli bez veřejné soutěže. Nejvyšší státní zastupitelství stíhání dvojice ale poté zastavilo jako předčasné.

Témata:  VZP Elektronická zdravotní knížka (IZIP) zpronevěra

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy