reklama

Zvířata utekla z klece v pondělí 16. července před 10:00. Veterinářům se dospělé šelmy podařilo kolem 12:30 uspávacími střelami naráz uspat. Policie případ vyšetřovala jako podezření z obecného ohrožení. "Nebyla naplněna skutková podstata trestného činu obecné ohrožení ani žádného jiného trestného činu," uvedl mluvčí policie Jan Čížkovský. Případné spáchání jiného správního deliktu bude podle něj prověřovat Státní veterinární správa.

Majitel bioaparku Antonín Hnízdil ČTK řekl, že tento závěr vyšetřování očekával. "Kamery tam nebyly, těžko se dalo něco osvětlit," řekl. Hnízdil si stále myslí, že útěk šelem má na svědomí někdo mimo biopark. Technickou závadu na kleci nebo to, že by si zvíře klec otevřelo samo, jako příčinu vyloučil. 

Veterináři dříve uvedli, že biopark dostatečně nezajistil klec proti útěku šelem. Majitel bioparku od nich podle dřívějších informací České televize dostal pokutu 30.000 korun za to, že dovoz zvířat řádně neoznámil úřadům. Hnízdil dnes ČTK řekl, že žádnou pokutu nedostal. Způsob chovu šelem v přepravní kleci na valníku veterináři označili za nevhodný.

Šelmy jsou vyřazenými zvířaty z cirkusu od Berlína a Hnízdil je do bioaparku převezl při jejich přepravě do nové zoo v Istanbulu. Kromě dvou tygrů a lva z Německa, kteří utekli, má Hnízdil k přepravě do Turecka v bioparku ještě dvě lvice a dva tygry, kteří byli vyřazeni z cirkusů ve Francii. "Minulý týden nám ministerstvo životního prostředí vydalo vývozní povolení na dva tygry z Francie. V dohledné době bychom měli dostat vývozní povolení i na zbytek zvířat," řekl. Pak už bude věc v rukou Turků, aby vyřídili dovozní povolení. Zvířata by měla být do Turecka přepravena letecky. Hnízdil uvedl, že by se tak mohlo stát do konce září.