Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asociaci sester se nelíbí stávková pohotovost, věc chce řešit jinak

FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česká asociace sester (ČAS) se domnívá, že stávková pohotovost kvůli platům není efektivní řešení. Podle ČAS je spíše třeba povolání zatraktivnit a snížit nadměrnou zátěž zdravotníků.

"Úbytek sester je potřeba zastavit okamžitým zatraktivněním profese sestry a dalších zdravotnických profesí jak pro absolventy, tak i pro zkušené sestry, které svůj obor již opustily, nebo o tom vážně uvažují," uvedla v prohlášení prezidentka ČAS Martina Šochmanová. Prioritou je také podle ČAS udržet současný trend, kdy platy zdravotnického personálu v posledních letech pravidelně rostou. 

Sestry jsou podle Šochmanové v práci přetěžované. Asociace proto doporučuje vypracovat z dostupných dat přehled počtu pacientů s jejich stupněm závislosti na jednu sestru ve směně v různých zařízeních a jednotkách, a na základě zpracovaných údajů pak nadměrnou pracovní zátěž řešit.

Odbory proto plánují jako další protestní krok vyzvat sestry, aby trvaly na dodržování zákoníku práce v oblasti přesčasů, kterých zákoník povoluje jen 150 hodin ročně, a při zvedání břemen, kdy ženy nesmí zvedat víc než 20 kilogramů.

"Je potřeba upravit současné náročné pracovní podmínky a zajistit zdravotníkům rovnováhu mezi pracovním a osobním životem," míní ČAS.

Vláda navrhuje pro příští rok zvýšení sumy na platy ve veřejné sféře o šest procent a tarifů o dvě procenta. Víc by si měli přilepšit učitelé a hůře placené profese. Zdravotníci by měli podle plánů kabinetu dostat nejspíš o čtyři či pět procent víc. Ministerstvo nechává na ředitelích nemocnic, komu konkrétně přidají. Odbory ale žádají plošné navýšení.

Témata:  zdravotnictví platy stávka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy