Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři se stížností neuspěli. ÚS nechal v platnosti vyhlášku, která snížila příjmy exekutorů

Exekuce, ilustrační fotografie
Exekuce, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Brno - Vyhláška ministerstva spravedlnosti, která loni snížila některé příjmy exekutorů, zůstává v platnosti. Rozhodl o tom Ústavní soud (ÚS), který odmítl návrh deseti senátorů na zrušení tří pasáží zákona.

Vyhláška například s účinností od dubna 2017 snížila minimální odměnu soudních exekutorů z 3000 na 2000 korun. Stejnou částku nově přiznává vyhláška exekutorovi také za situace, kdy z nějakého důvodu zanikne jeho oprávnění k vedení exekuce.

Další část vyhlášky, kterou chtěli senátoři zrušit, řeší situaci, kdy dlužník po výzvě ve 30denní lhůtě dobrovolně zaplatí. Exekutorovi pak místo paušální náhrady hotových výdajů 3500 korun náleží jen polovina částky, tedy 1750 korun. Dříve se snížení paušální náhrady týkalo jen exekucí, kdy vymožené plnění nepřesáhlo 10.000 korun.

Podle senátorů i podle dřívějšího vyjádření Exekutorské komory vyhláška ohrožuje činnost jednotlivých úřadů a nepřiznává exekutorům adekvátní odměnu za jejich práci. 

"Novela vyhlášky zasáhla poměrně úzký výsek odměn exekutorů. Samotného jádra práva podnikat se dotknout nemohla," uvedl ale soudce zpravodaj David Uhlíř. 

"Vítáme, že ÚS potvrdil ústavnost úpravy, která snižuje odměny exekutorů. V praxi ukázala, že systém vymáhání pohledávek nekolabuje a je schopný fungovat i za těchto podmínek. Za vše hovoří čísla - k 1. srpnu 2017 jsme měli 154 exekutorů, dnes jich je 155. K žádnému exodu ani ke ztížení vymahatelnosti práva tedy nedošlo," reagoval ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

"ÚS připustil, že změna vyhlášky je ústavní, to ale ještě neznamená, že je rozumná a věcně správná," míní advokát Zdeněk Koudelka, který zastupoval senátory.

Témata:  exekuce Ústavní soud ČR Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy