Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plaga chce víc peněz pro školství, mluví o další miliardě

ministerstvo školství
ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce ještě navýšit stávající návrh rozpočtu školství na příští rok, a to o 1,1 až 1,2 miliardy korun. Návrh na začátku září probere s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Ministr chce, aby platy nepedagogických pracovníků ve školství vzrostly o deset procent. Vláda zatím počítá s růstem jejich příjmů o šest procent. Desetinový růst by podle Plagy znamenal 800 milionů korun navíc, které bude jeho úřad požadovat po ministerstvu financí při jednání na přelomu srpna a září.

Například polovina školníků brala loni méně než 18.412 korun a stejný podíl vedoucích školních jídelen měl méně než 23.781 korun, přičemž průměrná mzda v Česku činila 29.504 korun hrubého měsíčně.

Další peníze by chtěl ministr vyjednat také pro vysoké školy, u kterých současný návrh počítá s navýšením o 1,8 miliardy oproti letošnímu roku. Tento růst nyní ministerstvo financí předpokládá i pro rok 2020. "Byl bych rád, kdyby se tam ještě 300 či 400 milionů objevilo pro rok 2019," uvedl Plaga. Důležité podle něj je ale hlavně to, aby se s růstem počítalo i ve střednědobých výhledech na roky 2020 a 2021. Letos mají vysoké školy rozpočet 24,6 miliardy Kč.

Zástupci vysokých škol již dříve uvedli, že by v dalších třech letech chtěli vidět každoroční růst rozpočtu VŠ o tři miliardy korun. Podle předsedy České konference rektorů a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy je současný návrh na růst rozpočtu o 1,8 miliardy nedostatečný. V červenci ČTK řekl, že VŠ jsou připraveny i ke kompromisu, ale požadují alespoň o 2,2 až 2,4 miliardy korun oproti letošku. 

Celkově by se rozpočet školství v příštím roce mohl zvýšit o 25,6 miliardy korun na 194,7 miliardy korun. I s evropskými dotacemi by pak mohl činit 204,7 miliardy korun. Dosavadní výsledky jednání o rozpočtu považuje Plaga za "mimořádně úspěšné".

Témata:  školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky rozpočet Robert Plaga

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy