Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman a pijavice? Omluva nebude, vzkázal a dodal...

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman by se měl omluvit za svá slova o neziskových organizacích, které nazval "pijavicemi". Tvrdí to organizace Člověk v tísni s tím, že některé "neziskovky pomáhají za státní peníze desetitisícům lidí, kteří by jinak zůstali bez opory. Seniorům, handicapovaným, chudým dětem, narkomanům, bezdomovcům, nemocným a slabým." Zeman ale serveru EuroZprávy.cz vzkázal, že se omlouvat nehodlá.

Jednou z velkých neziskových organizací působících v České republice je například Fond ohrožených dětí zastřešující projekt Klokánek, kterému prezident Zeman věnoval 2,5 milionů korun. Následně ale prohlásil, že neziskové organizace jsou pijavice na státním rozpočtu. Nyní pro server EuroZprávy.cz dodal, že je "třeba oddělit zrno od plev."

"Řada neziskovek se živí vytvářením "analýz", "koncepcí", odhalováním "ruských agentů" nebo různými kampaněmi, například ve prospěch přijímání migrantů. Tyto pijavice nemají nic společného s těmi, kteří skutečně pomáhají v sociálních službách nebo ve zdravotnictví konkrétním lidem," vzkázal přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Nelze si nepovšimnout narážky například na think tank Evropské hodnoty, s jejímž zástupcem ředitele Jakubem Jandou Ovčáček soustavně "bojuje" na sociálních sítích.

V každém případě ale podle prezidenta platí, že prostředí neziskovek je mimořádně netransparentní. "Je třeba, aby informace o jejich financování byly veřejně snadno dostupné na jednom místě, nejlépe na webové stránce, a aby byla veřejně vyúčtována každá koruna, kterou obdrží neziskovky od daňových poplatníků. Jednotlivá ministerstva by pak měla jasně veřejně zdůvodňovat, proč poskytují finance konkrétní neziskovce nebo neziskovkám. Navíc, mají-li města a obce zveřejňovat smlouvy v registru, nechť toto pravidlo platí i pro neziskovky," dodal pro EuroZprávy.cz.

Pokud jde o aktivistického Člověka v tísni, který se prý "pravidelně pokouší ovlivňovat politické prostředí," žádná omluva podle Zemana nezazní. "Ať se tato neziskovka nejprve vzdá veškerých příspěvků od státu nebo od Evropské unie. Opakuji, veškerých," dodal.

Nezisková organizace Člověk v tísni uvedla, že "neziskovky pomáhají za státní peníze desetitisícům lidí, kteří by jinak zůstali bez opory. Seniorům, handicapovaným, chudým dětem, narkomanům, bezdomovcům, nemocným a slabým. Nic z toho by nebylo možné bez tvrdé každodenní práce nadšenců, kteří svou práci dělají zdarma nebo za zlomek toho, co by dostali v korporátní sféře." Slova od prezidenta Zemana považuje "za velmi neslušná." "Bylo by slušné se omluvit, ale nejsme naivní," dodala organizace.

Témata:  Miloš Zeman neziskovky Člověk v tísni (People in Need)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy