Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud přijal návrh na rozpuštění SPD, hnutí se ostře ohradilo

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Nejvyšší správní soud přijal návrh na pozastavení nebo rozpuštění činnosti hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD). Absence demokraticky ustanovených orgánů ve straně či hnutí je dle zákona důvodem, kdy lze pozastavit činnost nebo politický subjekt rozpustit i před volbami.

Návrh podal bývalý brněnský člen strany Kamil Papežík. Soud se bude věcí zabývat, termín zatím není stanoven. "Probíhají procesní úkony jako v každé jiné věci. Projedná se to, jakmile se sejde volební senát. Zatím není stanovený termín," řekla ČTK mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Papežík byl členem brněnské organizace SPD, která letos kvůli sporům zanikla. Nová organizace ještě neexistuje, přesto hnutí v Brně kandiduje.

Podle Papežíka má hnutí ve stanovách a jednacím řádu určeno, jak se mají konat volební konference, kde se také volily orgány. "Předsedové v několika krajích tady tyto předpisy ukotvené ve stanovách a v jednacích řádech porušili tím, že zabránili mnoha členům v účasti na volebních konferencích. Zákon říká, že když nejsou demokraticky ustanovené orgány, může být činnost hnutí pozastavena," uvedl Papežík.

Návrh na zrušení strany či hnutí podává ale podle zákona o sdružování v politických stranách a hnutích vláda nebo prezident, nikoli jednotlivec.

Prezident Miloš Zeman vyhlásil termín komunálních a senátních voleb 23. května, Papežíkův podnět byl podán v srpnu. Obojí volby se uskuteční 5. a 6. října.

SPD pak vydalo prohlášení, ve kterém uvádí: "Hnutí SPD bez alibismu a nekompromisně hájí politický program obhajoby svobody, přímé demokracie a zájmů našeho národa a naší země. Jsme v ostré politické opozici k současné podobě evropské integrace a především k imigrační politice EU. Podpora našeho politického programu roste. Naše hnutí proto čelí lživé mediální kampani, mediální cenzuře a také pokusům hnutí SPD rozvrátit nebo zrušit. Podání k Nejvyššímu správnímu soudu České republiky na zrušení hnutí SPD je součástí těchto útoků. Vlastní podání nebudeme komentovat. Hnutí SPD nyní pracuje na volebním úspěchu v podzimních volbách a nenechá se ani zastrašit ani odvádět od práce s našimi voliči. Jiný význam obsahu a načasování tohoto podání není."

Témata:  Svoboda a přímá demokracie Nejvyšší správní soud (NSS) Komunální volby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy