Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platy nepedagogických zaměstnanců porostou, Babiš slíbil 10 procent navíc

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil zástupcům školských odborů, že platy nepedagogických pracovníků v příštím roce vzrostou o deset procent. Dosavadní návrh počítal s navýšením o šest procent.

Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka se dnes zástupci odborů sešli na jednání s premiérem, ministrem školství Robertem Plagou (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

"Dohodli jsme se dnes se školskými odbory, že od 1. 1. 2019 navýšíme učitelům platy o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o 10 procent. Držíme dohody, které jsme pracovníkům ve školství dali. Kvalita vzdělání a spokojení učitelé a další pracovníci jsou to nejdůležitější pro naše děti," uvedl Babiš na twitteru.

Po započtení částky na platy nepedagogů by se celkově měl rozpočet školství v příštím roce zvýšit o 26,4 miliardy korun na 195,5 miliardy korun. I s evropskými dotacemi by to mohlo činit 205,5 miliardy korun.

Dobšík dnes ČTK řekl, že školské odbory slibované navýšení platů vítají, stejně jako růst rozpočtu regionálního školství ve výhledech na roky 2020 a 2021. Chtěly by ale, aby se platy zvedly už v tomto roce. Připomněl, že Sněmovna loni ve svém usnesení doporučila vládě, aby pracovníkům ve školství přidala od letošního září.

"Pokud to (vláda) myslí s prioritou školství vážně, byl by dobrý signál, dát už něco v tomto roce," uvedl Dobšík. Zástupci vlády se tomu ale brání. Růst platů od září by podle Dobšíka stál asi čtyři miliardy korun. "Je ale jasné, že se to nestihne," podotkl. Odbory budou proto prosazovat navýšení aspoň od října nebo listopadu. 

Témata:  školství platy Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy