Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předvolební chaos v Praze. Rozlosování čísel zdržují žaloby

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Komunální volby se uskuteční 5. a 6. října spolu s volbami do třetiny Senátu. Pražský magistrát zatím nemohl vylosovat čísla pro kandidátní listiny do pražského zastupitelstva a v Lipencích. Důvodem jsou žaloby.

"Kvůli dvěma žalobám zatím také nemůžeme vylosovat pořadí pro volby do zastupitelstva hlavního města Prahy," uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. 

Jednou ze žalob je návrh na zrušení registrace sdružení Praha Sobě, který byl podán u Městského soudu v Praze. Za sdružením stojí starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský a pro svou účast ve volbách nasbíralo víc než 90.000 podpisů Pražanů. Návrh soudu podali lidé z málo známé Protipirátské kandidátky.

Zástupce Protipirátské kandidátky Josef Vrana na osmi stránkách, adresovaných soudu používá jako hlavní argument proti Čižinského sdružení způsob jeho registrace. Sdružení totiž podalo v první chvíli dvě kandidátní listiny - Sdružení nezávislých kandidátů Praha Sobě a Sdružení politické strany Podporujeme občanskou kandidátku Praha Sobě. Podle Vrany je toto důvod k tomu, aby pražský magistrát kandidátku odmítl.

Čižinský si myslí, že za návrhem stojí ve skutečnosti silnější protivníci. "Jsme přesvědčeni, že v pozadí žaloby stojí některá z politických stran, které v uplynulých dvaceti letech řídily Prahu," řekl Aktuálně.cz.

Druhou žalobu podalo hnutí Starostové a nezávislí (STAN) na kandidátku Starostové pro Prahu, která podle STAN používá slovo starostové s cílem zmást voliče. 

Dnes byla vylosována čísla kandidátkám pro většinu menších městských částí, které registruje magistrát. Z 21 městských částí nebylo přiřazeno pořadí pouze pro kandidátky v Lipencích, kde chce kandidovat pět uskupení - HaFo Lipeňáků, Jednotné Lipence, ODS, Pro Prahu a Sdružení pro Lipence. Byla zde však podána žaloba k městskému soudu na rozhodnutí o registraci kandidátních listin. V městských částech, kde již čísla byla přiřazena, kandiduje jeden až šest politických subjektů.

K volbám do zastupitelstva hlavního města bylo registrováno 29 kandidátek. Senátní volby se uskuteční v Praze 2, Praze 4, Praze 8 a Praze 12.

Témata:  Praha Komunální volby volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy