Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odchod Česka z EU by ohrozil budoucnost země, varuje Babiš. Pak promluvil o přijímání migrnatů

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Czexit by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ohrozil budoucnost ČR. Řekl to dnes na výroční poradě velvyslanců. Mluvil také o celoevropského postupu v otázce migrace, v němž ale vyloučil možnost rozdělování uprchlíků mezi země EU.

"Jsme pevnou součástí Západu, jsme členy v EU a jsme spojencem v rámci NATO, a to nikdo nemůže zpochybnit," řekl Babiš. "Pokud někdo mluví o czexitu, tak ohrožuje naši budoucnost," uvedl.

Připomněl, že do EU míří 83 procent českého exportu a že za dobu členství v unii Česko mělo z evropských fondů čistý příjem 700 miliard korun. Za dobu členství v EU vzrostl český hrubý domácí produkt o 37 procent.

"Evropská unie by se měla vrátit ke své podstatě, k původnímu poslání. To znamená bezpečný a prosperující kontinent založený na vnitřním trhu," míní Babiš. Očekává, že nová Evropská komise, která vznikne příští rok po evropských volbách, se zaměří na dokončení vnitřního trhu.

Premiér se v projevu k velvyslancům věnoval také migraci, v níž je podle něj třeba hledat celoevropské řešení. To podle něj spočívá v hledání dohody o vracení uprchlíků se severoafrickými státy po vzoru smlouvy, kterou EU uzavřela s Tureckem a která omezila proud migrantů po takzvané balkánské cestě. Babiš také jednoznačně odmítl uprchlické kvóty. "Pokud mluvím o tom, že nechci přijmout ani jednoho migranta, tak to je určitý symbol," řekl.

Dále prohlásil, že by se při debatě o výši příspěvků na obranu, která se vede v rámci NATO, nemělo přihlížet pouze k podílu těchto výdajů na HDP, ale i k jejich absolutní výši. Podle dohody z Walesu v roce 2014 by měla každá země aliance dávat na obranu přinejmenším dvě procenta HDP. Česko na obranu vydává 1,1 procenta HDP, podle vládního plánu by dvou procent měla dosáhnout v roce 2024.

Témata:  Andrej Babiš EU uprchlíci czexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy