reklama

Kauzu třikrát vrátil k novému rozhodnutí Nejvyšší soud, pokaždé v Popelkův neprospěch. Incident se stal při protestu iniciativy Holešovská výzva, která dlouhodobě požadovala odstoupení kabinetu Petra Nečase (ODS).

"Náš manévrovací prostor byl v podstatě nulový Nejvyšší soud vyslovil závazný právní názor, že je nutno uložit obžalovanému trest v rámci zákonné sazby v trvání šesti měsíců až šesti let. Tentokrát jsme menší závažnost věci vyjádřili alespoň tím, že jsme obžalovanému dali trest na spodní hranici zákonné sazby, že trest byl podmíněně odložen a že zkušební doba je minimální," shrnul člen odvolacího senátu Václav Kašík.

Popelka nesmí spáchat další trestný čin po dobu jednoho roku, jinak se mu uložená podmínka změní na nepodmíněné odnětí svobody.

Obvodní soud Popelkovi původně uložil osmiměsíční podmíněný trest, odvolací Městský soud v Praze ale kauzu dvakrát poslal do přestupkového řízení s tím, že se nestal trestný čin. Nejvyšší soud toto rozhodnutí pokaždé zrušil na základě dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

"Pan státní zástupce z nepochopitelných důvodů tento případ neustále vrací. Marní tím čas soudu i peníze daňových poplatníků. Buď je pan nejvyšší státní zástupce dementní, nebo plní zadání někoho z těch, kdo rozkradli tuto zemi," prohlásil dnes Popelka v soudní síni.