Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejviditelnější bolid byl na východě Česka 12. srpna

Meteorického roje Perseidy‏
Meteorického roje Perseidy‏
Foto: Astronomický ústav AV ČR

Praha - Letošní meteorický roj Perseid ukázal na nebi hned několik bolidů, tedy velmi jasných meteorů. Ten nejvýraznější byl k vidění krátce před půlnocí v neděli 12. srpna.

V nocích od 9. do 14. srpna na obloze zazářilo několik bolidů. Nejvýraznější těleso mělo podle měření Evropské bolidové sítě původní hmotnost asi 180 gramů a velikost o něco menší než baseballový míček. Ledoprachové těleso vstoupilo do atmosféry rychlostí 60,7 km/s, zářit začalo ve výšce 115,4 kilometru nad zemí a pohaslo až v 74,2 km. Celková světelná dráha bolidu měřila 66,2 kilometru.

Podle Astronomického ústavu ale není na bolidech zajímavý jen samotný záblesk, ale i jev tzv. dlouhotrvající stopy. Ty způsobuje velké množství energie, které těleso předává okolnímu vzduchu, když zaniká třením o částice plynu v atmosféře.

"Jednoduše řečeno hned po zániku meteoroidu samotného pozorujeme rozzářený tunel vzduchu, kudy těleso proletělo. Pochopitelně excitované atomy postupně svou skokově získanou energii zase ztrácí, přičemž vyzáří patřičné kvantum energie v podobě viditelného světla. Stopa tak postupně pohasíná, až se z nebe vytratí. Obvykle to trvá pouhé sekundy, ale v případě tohoto bolidu pohasínání stopy fotograficky přetrvalo celou jednu hodinu," píše se na webu ústavu.

Témata:  perseidy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy