Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš má koncem října navštívit Británii, setkat vy se měl i s Mayovou

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Londýn - Premiér Andrej Babiš (ANO na konci října navštíví Británii. Řekl to v rozhovoru pro ČTK český velvyslanec v Londýně Libor Sečka. Vnitropolitická situace v Británii je podle něj natolik komplikovaná, že nelze vyloučit ani odchod Británie z EU bez dohody o uspořádání vztahů.

Babiš by se měl v posledním říjnovém týdnu v Londýně zúčastnit koncertu České filharmonie, který se uskuteční v rámci vrcholícího projektu Czech Republic 100. "V tom týdnu bude klíčovou záležitostí koncert České filharmonie, který se bude konat v Royal Academy of Music, také proto, že profesorem na této škole je současný dirigent (filharmonie) Semjon Byčkov, a budou se hrát skladby českých autorů (Antonína) Dvořáka, (Bedřicha) Smetany, (Leoše) Janáčka. S velkou pravděpodobností se toho koncertu a celého dne zúčastní český premiér," řekl Sečka. Účast už podle něho potvrdil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Pokud by Babiš na návštěvu Británie přijel, čekalo by ho vedle účasti na koncertu také bilaterální jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou, řekl Sečka. V jednání je podle něj i setkání premiéra s představiteli londýnské finanční metropole City.

Den po koncertu se v Londýně uskuteční také Den českého srdce, v jehož rámci ambasáda jedná o účasti českého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). "Smyslem toho dne je dát dohromady špičkové české a britské specialisty v oboru, kteří spolu budou debatovat. A na závěr toho bude byznysový seminář, kde budou české firmy představovat technologie, které mají pro léčbu v této oblasti. Bude to krásná příležitost pro Českou republiku, aby se představila jako partner v této specializované oblasti zdravotnictví," řekl Sečka. V rámci projektu Czech Republic 100 bude ambasáda v Londýně pořádat také den věnovaný nanotechnologiím.

"Celý smysl toho programu je do nového období bilaterálních vztahů, které přijdou po brexitu, definovat oblasti, kde se spolupráce zdá být nejefektivnější, nejužitečnější. Kde to může těm dvěma národům a jejich byznysům co nejvíc přinést," řekl Sečka o projektu Czech Republic 100.

Tvrdý brexit nelze dle ambasadora vyloučit 

"Je to varianta nějakého vyústění, bohužel ji nemůžeme přehlížet," řekl Sečka o hrozbě takzvaného tvrdého brexitu. "Rozložení elementů na politické mapě je tak složité, že nedává žádnou záruku ničeho," uvedl. Rozdíly podle něj nejsou jen mezi jednotlivými stranami, i mezi vládními konzervativci premiérky Theresy Mayové je řada skupiny, které na jednotlivé aspekty brexitu nahlížejí různě.

"Úkolem premiérky je to vybalancovat, najít kompromis, aby uspokojila skoro všechny skupiny. Aby dosáhla dohody s Evropskou unií a současně aby to bylo schváleno parlamenty 27 států a potom ještě britským parlamentem," řekl Sečka. Vzhledem k situaci ve vlastní straně je ale podle něj Mayová ve složité pozici a na konferenci konzervativců v září bude muset obhajovat vládní návrh toho, jak by měla dohoda o brexitu vypadat. 

Nejistotu podle něj pociťují i Češi žijící v Británii. "Naši občané by rádi věděli, co se bude dít. Ale chápou, že když britská politická garnitura nemá jasno, jakou vizi nabídnout zemi, kam má směřovat po brexitu, tak nemůžeme občanům dát odpověď na otázky, které mají, byť se o to snažíme," řekl velvyslanec. 

Podle něj ubylo nepřátelských vystoupení, se kterými se někteří cizinci setkávali krátce po referendu o brexitu. Britové si také podle něj začínají ve větší míře uvědomovat, jaké problémy v běžném životě by způsobil odchod lidí ze střední a východní Evropy, kteří v zemi pracují. 

Témata:  Andrej Babiš Velká Británie Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy