Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbortí se protikuřácký zákon? Senátoři mají nový plán

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nový návrh šesti senátorů v čele s Ivo Valentou (za Soukromníky) opět požaduje, aby byly v restauracích kuřárny bez obsluhy. Podobný záměr horní komora přitom odmítla loni v prosinci, aktuální předlohu bude schvalovat zřejmě až v povolebním složení.

Ústavní soud v dubnu nezrušil úplný zákaz kouření ve veřejných prostorech a v zákoně provedl jen dílčí škrty. Podle květnového průzkumu Univerzity Karlovy ve spolupráci s agenturou Ipsos podporuje úplný zákaz kouření 71 procent Čechů. 

Nový návrh senátorů počítá s tím, že by v restauracích mohli jejich majitelé obnovit kuřácké prostory, které by nesměly přesáhnout 30 procent celkové plochy. Vnášení jídel nebo vstup mladistvých do těchto prostor by mělo být nově přestupkem. Autoři předlohy také chtějí, aby se zákaz nevztahoval na malé bary a pivnice do 80 metrů čtverečních, kde se nepodává jídlo.

Předkladatelé novely, mezi nimiž jsou zástupci ODS a STAN, zdůvodnili prolomení zákazu mimo jiné tím, že nevedl k poklesu spotřeby tabákových výrobků či snížení počtu mladých kuřáků. Žádnou statistiku ovšem nepředložili.

Senátoři chtějí tak jako u předchozích úprav zrušit zákaz prodeje alkoholu osobě, o které by pak mohly pod jeho vlivem ohrozit zdraví lidí nebo poškodit majetek. "Jde o absurdní přenos odpovědnosti za činnost dospělé osoby na prodávajícího alkoholický nápoj," argumentují předkladatelé novely. Ústavní soud ale tuto pasáž v zákoně ponechal.

Témata:  kouření Senát Parlamentu České republiky restaurace

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy