Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté z kauzy Sudků dostali podmínku

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Dva policisté z kauzy Michelle Sudků vyvázli s osmiměsíčními podmínkami s rok a půl dlouhou zkušební dobou. Podle Obvodního soudu pro Prahu 1 se dopustili maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Podle spisu nechali policisté Sudků poté, co na dívku zaútočila v kavárně na Újezdu, převézt do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích a lékařům o napadení, nepředali informace. Sudků z léčebny o dva týdny později propustili, v ten samý den zabila ženu v obchodním centru na Smíchově v Praze.

Policisté Lukáš Kočer a Petr Michálek byli obžalováni ze zneužití pravomoci úřední osoby, za které hrozí až pět let vězení, činu by se museli podle trestního zákoníku dopustit alespoň v nepřímém úmyslu. K tomu ale podle soudkyně Heleny Králové nedošlo. "Jednalo se o vědomou nedbalost. Nesplnili úkoly, které jsou stanoveny zákonnými normami," konstatovala Králová.

"Zatímco u nepřímého úmyslu je pachatel srozuměn s tím, že může způsobit porušení zákonného právního zájmu, u vědomé nedbalosti spoléhá na to, že k takovému porušení nedojde," uvedl v závěrečné řeči obhájce policistů Eduard Bruna, který změnu právní kvalifikace navrhoval. "Z provedeného dokazování nevyplývá, že by Sudků úmyslně umožnili, aby se vyhnula trestnímu stíhání," doplnil advokát.

Státní zástupce Michal Muravský je naopak přesvědčen, že policisté s následky svého jednání srozuměni byli. Navrhl pro ně dvouletý zákaz činnosti v policejních sborech. 

Zatímco policisté uložený trest přijali, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání, rozsudek proto není pravomocný.

Témata:  Policie ČR soudy Praha

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy