Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát musí dát řeholnicím penzion v centru Teplic, rozhodl o tom soud

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud dnes z větší části potvrdil loňský rozsudek Okresního soudu v Teplicích. Podle něj česká provincie Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže vyhrála soudní spor se státem o penzion, který je součástí rozsáhlého lázeňského komplexu v centru Teplic. 

Krajský soud dnes z větší části potvrdil loňský rozsudek soudu okresního, který ho řeholnicím vydal v rámci církevních restitucí. Budovu provozuje příspěvková organizace ministerstva obrany Vojenská lázeňská a rekreační zařízení (VLRZ).

Nemovitost má číslo popisné 1366 a leží v centru Teplic v ulici Svatopluka Čecha naproti lázeňskému domu Judita, který také provozuje organizace ministerstva. VLRZ má podle soudu kongregaci vydat dům s nádvořím a pozemek o výměře 262 metrů čtverečních.

V minulosti objekt sloužil jako útulek pro nemocné a staré ženy. Kongregace požádala o jeho vydání už před třemi roky. VLRZ a později ministerstvo obrany vrácení majetku odmítly, řeholnice se proto obrátily na soud.

Církve v případě, že žádají jinou státní instituci než Státní pozemkový úřad nebo Lesy ČR, musí dokázat, že majetek v minulosti užívaly k církevním, zdravotnickým nebo sociálním účelům. A to se podle rozsudku teplického soudu stalo.

Témata:  církevní restituce Teplice soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy